BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Εσύ είσαι ξένος

"είναι σαν τις κατσαρίδες. Ακόμη και αν τους διώξουμε αυτοί δεν εξαφανίζονται. Τρυπώνουν σαν τις κατσαρίδες." νεαρή στην εκπομπή ¨έρευνα
Μετανάστες. 
     Βγάζεις μίσος απ την ψυχή σου. Μισείς ανθρώπους που είναι σαν εσένα. Εντάξει ίσως εχουν διαφορετικό χρώμα, ίσως μιλάνε μια άλλη γλωσσα, ίσως πιστεύουν σε ένα άλλο θεό. Φοβάσαι όταν τους βλέπεις γύρω σου και ασυναίσθητα μαζεύεσαι. Σφίγγεις πιο δυνατά την τσάντα σου στα χέρια σου ή αν δεν έχεις, βάζεις τα χέρια βαθειά στις τσεπες για να προστατέψεις τα χρήματα σου και το κινητό σου. Το βήμα σου γίνεται αμέσως πιο γοργό, επιταχύνεις για να γλιτώσεις. Αποφεύγεις τις περιοχές που κυκλοφορούν πολλοί ξένοι. Όταν ακούς σπαστά ελληνικά ή ενα ξένο επίθετο το προσωπό σου παίρνει μια ελαφριά γκριμάτσα αποστροφής.

Ρατσισμός.

Ξενοφοβία.

Πάντα υπάρχει ένας φόβος για το ξένο, το διαφορετικό. Άλλοι το προσπερνάνε, σκεπτόμενοι με τη λογική και αφήνοντας στην άκρη όλα τα στερεότυπα που τους έχουν ποτίσει όλα αυτά τα χρόνια η κοινωνία, η οικογένεια, τα ΜΜΕ και πολλές φορές, δυστυχώς, και τα σχολεία. Άλλοι παλι εκφράζουν το δισταγμο άλλοτε πιο έντονα και άλλοτε πιο διακριτικά, χωρίς ποτέ να παραδέχονται πως είναι ρατσιστές, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις απόψεις τους με "λογικά" επιχειρήματα. Υπάρχουν και οι επικίνδυνοι. Αυτοί που έχουν φανατιστεί. Που μισούν όχι μόνο τους μετανάστες αλλά και τους αντιρατσιστές, που εμφανίζονται με ρόπαλα σε αντιρατσιστικές εκδηλώσεις και πορείες, επιτιθέμενοι στον κόσμο που δεν φοβάται το διαφορετικο. Και αυτοί μπορούν να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνοι. Πως? Όταν μπουν στα σχολεία, όταν "στρατολογήσουν" μαθητές σε αυτές τους τις απόψεις. Και μετά αυτοί θα δείρουν τον συμμαθητή τους τον μετανάστη, θα απομονώσουν οσους συναναστρεφονται με μεταναστες, θα τους απειλησουν. Όλα αυτά έχουν ήδη συμβεί.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=127383. Ένα σχολείο ανίκανο να προστατεύσει τους νέους, ανίκανο να τους δείξει οτι δεν ειναι επικίνδυνο το διαφορετικό, ανίκανο να τους παρέχει τα μέσα ώστε να έχουν ανοσία σε αυτές τις αρρωστημένες ιδέες. Και η οικογένεια απων.

Φοβάσαι, λοιπόν, το διαφορετικό. Εγώ φοβάμαι εσενα. Εσένα που θεωρείς ντροπή ένας μετανάστης να παίρνει ελληνική υπηκοότητα. Εσένα που νιώθεις πάνω απο όλα Έλληνας. Εγώ νιώθω πάνω από όλα Άνθρωπος. Εσένα που φοβάσαι το μαύρο χρώμα. Ξέρεις, φοβάμαι και γω το μαύρο χρώμα...όχι του δέρματος αλλά της ψυχής...της δική σου.
Φίλε να σου πω κάτι: είμαστε όλοι άνθρωποι και όλοι μετανάστες. Εθνικότητες, χρώματα, σύνορα, γλώσσες  όλα αυτά είναι μόνο λέξεις, δεν καθορίζουν αυτά την ουσία μας. Όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι άνθρωποι είχαν μία γλώσσα, μία εθνικότητα, μία πατρίδα. Να το δουμε και γενετικά -γιατί συχνά η βιολογία χρησιμοποιειται για να στηρίξει ρατσιστικές αποψεις: Το DNA σου είναι πιο κοντά στο DNA οποιουδήποτε σύχρονου ανθρώπου, οποιασδήποτε εθνικότητας απ οτι στο DNA των αρχαίων ημών πρόγονων, που συνεχώς επικαλείσαι.
 Σου εύχομαι να μην ζήσεις ποτέ πόλεμο, πείνα, δικτατορία. Να μην αναγκαστείς ποτέ να εγκαταλείψεις τη χώρα σου, να μην φύγεις ποτέ κρυφά χωρίς διαβατήριο, μέσα σε παλιά καράβια, για να γλιτώσεις τη ζωή σου ή για να βρεις καλύτερες συνθήκες ζωής που θα σου επιτρέψουν να επιβιώσεις. Να μην χρειαστεί ποτέ να μείνεις σε χώρους υποδοχής μεταναστών ανάλογους με τους ελληνικούς. Να μην νιώσεις ποτέ ξένος στη χώρα που γεννήθηκες,  χωρίς χαρτιά έχοντας μόνο ληξιαρχική πράξη γεννήσεως, μην μπορώντας να ταξιδέψεις και μην μπορώντας να δουλέψεις σε κάποιες θέσεις ακόμη και αν έχεις το απαραίτητο πτυχείο, ακόμη και αν μιλάς άπταιστα τη γλώσσα, μόνο και μόνο γιατί οι γονείς σου ήρθαν από αλλού.  Και αν όμως ποτέ ζήσεις κάτι από όλα αυτά σου εύχομαι ειλικρινά να μην συναντήσεις πουθενά ανθρώπους σαν και εσένα.

3 σχόλια:

the commentator είπε...

doomed μια προσωπική ιστορία επί του θέματος..
δεν είχα ποτέ ιδιαίτερες επαφές με αλλοδαπούς, ούτε στο σχολείο.. δεν υπήρχαν, ούτε στην σχολή αργότερα.. τους αντιμετώπιζα όπως όλοι έχοντας τις στερεότυπες για αυτούς αντιλήψεις, οι αλβανοί είναι έτσι, οι ρώσοι είναι έτσι, οι πακιστανοί είναι έτσι.. μέχρι που έπιασα δουλειά εκεί που δουλεύω τώρα και οι περισσότρες από τις συναδέλφους μου ήταν ξένες, από αλβανία, ρωσία, αρμενία.. δεν είχα και πριν πρόβλημα, δεν με ενοχλούσε ο αριθμός των μεταναστών στην ελλάδα ή οτιδήποτε αλλά οι στερεότυπες αντιλήψεις υπήρχαν.. και όπως κατάλαβα λόγω άγνοιας, όταν γνώρισα αυτές τις κοπέλες καλύτερα κατέληξα στο μόνο λογικό συμπέρασμα, δεν είναι καθόλου διαφορετικές από εμας.. οι στερεότυπες αντιλήψεις δεν ισχίουν και δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις έναν ολόκληρο λαο μέ ένα συγκεκριμένο τρόπο. ο χαρακτήρας είναι καθαρά ατομικό θέμα, και δεν έχει σχέση με την καταγωγή.. ένιωσα τύψεις όχι μόνο επειδή δεν είχα προσπαθήσει νωρίτερα να αλλάξω τις απόψεις μου αυτές αλλά και για τον τρόπο που ένιωθαν οι ξένοι στην χώρα μας γνωρίζοντας πως σκεφτόμαστε συλλογικά για αυτούς. δεν ξέρω αν θα φτάσουμε ποτέ στο σημείο να κοιτάμε τον άλλον απέναντί μας και να βλέπουμε έναν άνθρωπο και όχι έναν έλληνα ή έναν αλβανό αλλά θα ήταν το ιδανικό. ως λαός είμαστε πολύ ρατσιστές και δεν μπορώ να δώσω μια εξήγηση αναλογιζόμενος την ιστορία μας και τους μετανάστες που έχουμε στείλει έξω παλιότερα. μια πιθανή εξήγηση είναι ο απέραντος εγωισμός μας ότι είμαστε ο περιούσιος λαός και κανείς δεν μας φτάνει οπότε τους βλεπουμε όλους αφ 'υψηλού.

Morpheus είπε...

Χαίρομαι να διαβάζω τέτοιες απόψεις... Μου δίνουν ελπίδα...
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως σκέφτονται... Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως χρώματος/θρησκείας/γλώσσας/"προέλευσης" το ίδιο πονάνε αν τους χτυπήσεις, το ίδιο χαμογελάνε, το ίδιο ερωτεύονται, το ίδιο πάθος για ζωή έχουν... Το ίδιο με μας, με όλους.
Μιλούν για "φυλετική καθαρότητα", για όνομα του Θεού που ζούμε ? Τι ναζιστικά κατάλοιπα είναι αυτά ?
Πριν δυο χρόνια γύρισαν την ταινία "Die Welle" στη Γερμανία, για να αποδείξουν πόσο εύκολο είναι να επέλθει ξανά ο ναζισμός, ακόμα και στη χώρα αυτή που πλέον δε θέλει να θυμάται εκείνες τις καταστάσεις, "χρησιμοποιώντας" νέα παιδιά που υποτίθεται πως έχουν ξεπεράσει εκείνη την ιδεολογία...
Τελικά αρκούσε να έρθουν στην Ελλάδα για να πάρουν την επαλήθευση...

doomed είπε...

Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε ποτέ σε σημείο να κοιτάμε τον άλλο στα μάτια και να μην τον βλέπουμε διαφορετικό. Είναι δύσκολο να απελευθερωθείς απο όλες τις προκαταλήψεις με τις οποιες μεγάλωσες... Μπορώ να κατανοήσω κάποιας μορφής δυσπιστίας απέναντι στο διαφορετικό, χωρίς ωστόσο να το αποδέχομαι. Αλλά αυτό το εθνικιστικο παραλήρημα που έχει ξεσπάσει τελευταία είναι κάτι παραπάνω, είναι απλά επικίνδυνο...